Helse i alle størrelser

Dersom jeg ber deg lukke øynene og forestille deg en SUNN kropp - hvilke bilder dukker opp?

Typisk veltrent? Definerte muskler, relativt lav (eller kanskje vi skal droppe relativt og bare si lav) fettprosent, gjerne også solbrun hud og fyldige lepper?

Hvorfor?

Fordi det er det imaget vi blir solgt.

Fordi det er sånne bilder som akkompagnerer artikler og bloggposter med fokus på en "sunn" kropp.

Og fordi det derfor er sånn mange ønsker å se ut.

Men helse er ikke alltid fysisk synlig.

En person som ser typisk "perfekt" ut kan selvfølgelig være sunn både fysisk og mentalt. Hun kan ha sterk selvtillit og selvfølelse, leve et balansert liv med rom for å kose seg, hun kan sove godt om nettene og trene hardt fordi hun synes det er gøy og fordi det gir overskudd.

Men hun kan også ha en kropp som egentlig trives best med litt (eller mye) mer fett. Hun kan stresse med å få trent nok (og freake ut dersom hun går glipp av en økt), hun kan stresse med å spise "riktig", hun kan stresse med tanken på at hun en dag vil "miste" den fysikken hun investerer alt i å opprettholde.

Kanskje lider hun til og med av en mild depresjon som følge av for lite fett i kosten, kanskje har hun vitaminmangler, kanskje er hormonene hennes i ubalanse som konsekvens av både det fysiske og mentale stresset, kanskje har hun mistet mensen. Og kanskje føler hun seg "hot" - men bare akkurat nå, for legger hun på seg et par kilo eller mister muligheten til å trene vil hun være alt annet enn fornøyd med kroppen sin - og fordi selvverdet kanskje ligger i six-packen, også seg selv.

Kanskje et ekstremt tilfelle. Og kanskje ikke. Men er det helse? Er det sunt?


Etter at jeg flyttet til USA har jeg blitt introdusert for et movement som heter "Health at Every Size."

Veldig kort oppsummert (jeg kunne skrevet (og har skrevet) omtrent hundre sider om temaet og kommer tilbake til det, egentlig vet jeg ikke engang hvor jeg skal begynne), men jo, veldig-veldig kort oppsummert fokuseres det på at helse ikke nødvendigvis er synlig.

At en per definisjon overvektig kropp kan være vel så sunn som en normalvektig/slank/veltrent kropp og at en normalvektig/slank/veltrent kropp ikke nødvendigvis er bildet på helse.

Mange slanke mennesker behandler kroppen sin forferdelig dårlig. Og mange behandler den bra. 

Mange per definisjon overvekitge mennesker spiser sunt, beveger seg og mediterer. Og mange gjør ikke det.

Ingen kan egentlig si noe om en annen persons helse utelukkende ved å se på kroppen eller vekten.

Og hva vil det egentlig si å være sunn?

For enkelte er det kanskje et strengt treningsregime og telling av antall gram sukker i en banan (ikke skrevet sarkastisk), mens for andre er det kanskje å overse alle artiklene/bloggpostene om hva man "skal"/"ikke skal" spise og kjenne mer etter hva som føles riktig både hva bevegelse og kosthold gjelder - fremfor å drukne i et kaos av motstridende og ekstreme råd.

 Enkelte er aktive i snøen...

Enkelte er aktive i snøen...

 ... mens andre trenger litt ro og varme.

... mens andre trenger litt ro og varme.

Kroppene våre er skapt forskjellig. Og enda så viktig det er med bevegelse og riktig næring for optimal helse handler det ikke om å se "sunn" ut.

Spesielt ikke basert på et ideal skapt av en industri som er avhengige av at vi bruker tid og energi og penger på å "presse" oss inn i dette helt fiktive bildet.

Helse kommer i alle størrelser. Punktum.


Til slutt:

Hva tenker du om at helse ikke nødvendigvis er synlig?

Mens jeg fremdeles var syk fikk ofte komplimenter for at jeg så "bra" ut. "Hva spiser du? Hvordan trener du?", lurte de som ikke visste at jeg var like benskjør som en 90-åring mens jeg enda var under 30, at jeg ikke hadde mensen eller at jeg var så deprimert at jeg så vidt klarte å stå opp (langt mindre trene.)

En av de som introduserte meg for HAES er selv per definisjon (BMI-skalaen og hvorfor den oppsto vil jeg skrive mer om) overvektig og opplever stigma knyttet til vekten sin. Når hun kjøper gulrøtter på butikken himler folk med øynene - "som om DU skal spise de?" - og kjøper hun en sjokoladeplate har hun fått kommentarer på at hun burde holde seg unna. Dette er en person som jobber som yogainstruktør, løper halvmaraton, tar godt vare på seg selv og er veldig interessert i kosthold.

At ikke alle kropper fungerer optimalt når de ligner idealet (og at de færreste har mulighet til å pushe seg dit) er et tema som virkelig opptar meg (og burde vært et av punktene på denne listen min.)

Jeg synes det er trist at det fokuseres så mye på å endre noe som ikke alltid bør eller kan endres når det finnes så utrolig mange viktigere ting å bruke tiden og energien sin på.

Men tilbake til deg: Er du enig i at vi ofte assosierer helse med størrelse/vekt? Og hva tenker du om at helse ikke nødvendigvis trenger å være synlig?