2016 - året for...

Jeg er, som veldig mange andre, ingen tilhenger av nyttårsforsetter som innebærer at man fra og med 1 januar skal legge om livsstilen sin for å gjøre opp for desember (juice gjennom året og aldri igjen drikke alkohol og ha tellekanter i klesskapet og lage all mat fra bunnen) - eller på andre måter bli et bedre/mer effektivt/nytt menneske.

I fjor bestemte jeg meg for å lage en alternativ form for nyttårsforsetter.

Heller enn å lage konkrete mål som i teorien skulle gi meg det ønsket meg (mer ro og tilfredshet) startet jeg i motsatt ende.

Hva bør jeg gjøre mer av/mindre av for å stresse mindre og generelt ha det bedre?

Her er listen min (som delvis ble fulgt og som jeg fortsetter å følge i 2016):

TRENE MINDRE

Suksess! (På INGEN måte riktig for alle!) Fordi jeg ikke lenger syntes det var gøy og ikke egentlig følte at det bedret helsen min i større grad enn å gå turer med hundene og strekke og tøye litt om morgenene. Det endte med at jeg avsluttet medlemsskapet på treningssenterer, kjøpte meg en kettlebell (som svinges litt sporadisk, en sjelden gang, kanskje annenhver uke, tok/tar jeg også frem manualene mine og en ball.) Plutselig fikk jeg veldig mye tid til overs, noe som var flott, for det var også mange ting jeg ville gjøre MER av.

LESE MER SKJØNNLITTERATUR

Fordi det er den "hobbien" jeg har som gir meg aller mest glede og inspirasjon - men noe jeg sjelden pleide å ta meg tid til. (Jeg kunne nok gjort en større innsats her, og i 2016 skal jeg lese langt mer enn i 2015.)

 Julepresang. "Rastløs" av Kenneth Moe. Leste den i one go - kjærlighetssorg, ensomhet, skriveprosess, selvransakelse. Nesten ingen ytre handling, men likevel interessant. Den er på litt over hundre sider, og enkelte kapitler er kjempekorte, som det rett under:

Julepresang. "Rastløs" av Kenneth Moe. Leste den i one go - kjærlighetssorg, ensomhet, skriveprosess, selvransakelse. Nesten ingen ytre handling, men likevel interessant. Den er på litt over hundre sider, og enkelte kapitler er kjempekorte, som det rett under:

TILBRINGE MINDRE TID PÅ NETTET

En av ulempene med å jobbe hjemmefra/sitte mye på PC er at man lett "mister" tid. Kanskje skal jeg sjekke en detalj (jeg jobber innimellom med oversettelser) og plutselig har jeg forvillet meg inn på Instagramkontoen eller bloggen til en inspirerende person og det har gått 50 minutter i stedenfor 50 sekunder. Eller jeg innser at jeg har brukt ti minutter på en artikkel med ti steg til et eller annet mål jeg ikke egentlig har interesse av å bevege meg et museskritt nærmere. Eller jeg skulle svare på én av X antall FB-meldinger og endte opp med å svare alle - og plutselig har det gått et par timer og jeg har mistet tråden fullstendig. (Det er en grunn til at jeg ikke er på Instagram, Twitter og Snapchat og holder meg til gamle/teite Facebook.)

Når det er sagt - jeg er avhengig av et par-tre-fire blogger og nettsider, leser mest nyheter online og er ekstremt glad i å kommunisere med både kjente og "ukjente" - men jeg kjenner at jeg er roligere, mer kreativ og egentlig mer "samlet" når jeg ikke er online konstant, ikke har notifications for verken mail eller FB på mobilen og ALDRI starter dagen med å sjekke hva som har skjedd i verden de timene jeg har sovet.

LEVE MER MINIMALISTISK

Av flere grunner har jeg de siste årene ikke shoppet noe utover det aller mest nødvendige. Ingen impulskjøp, ingen "nipsenapseting", ingen nye klesplagg (med ett eller to unntak.) Og for en befrielse det er å ikke føle at jeg "trenger" ditt og datt bare fordi det er ny sesong eller fordi jeg ser reklame for noe.

I tillegg har vi flyttet fire ganger på tre år og DA blir man jo konfrontert med hvor mye driiiit man har samlet på og DA mister man helt lysten til å fylle et nytt hus med enda mer dill og dall. Jeg har derfor donert bort veldig mye det ikke var noen vits i å drasse med seg videre, jeg har solgt masse på eBay og har kastet ting jeg tidligere trodde jeg "måtte" beholde just in case (men som jeg ikke har savnet ett sekund etter at det forsvant.)

Dette har medført et mer oversiktlig hus (med tomt loft og tomt lagerrom i kjelleren og ledige skap både på badet og kjøkkenet) og en langt ryddigere hjerne. Og jeg har i stor grad vært inspirert av boken til Marie Kondo - The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing.

BEGYNNE Å BLOGGE

Det pleide å gi meg mye, men fordi jeg stort sett skrev om spiseforstyrrelser i takt med at livet mitt dreide seg om alt annet mistet jeg "behovet". Men så, da jeg startet med bokprosjektene mine - som tar absurd lang tid - savnet jeg å kommunisere med andre via nettet og startet denne bloggen (i håp om at jeg på sikt kan dedikere mer tid til den.)

Og dette strider kanskje litt i mot målet om å tilbringe mindre tid på nettet, men føles litt mer fornuftig (og gir meg veldig-veldig mye mer) enn å sose rundt uten mål og mening og lese om ting jeg ikke engang har interesse av å lese om. Jeg gleder meg til å fortsette i 2016!

(Og innimellom tenker jeg at det må være så gøy å ha ubegrenset med tid til å skrive om ting som opptar meg, ta "ordentlige" bilder (jeg tar - veldig tydelig - alt med mobil) og investere skikkelig i at ting er mer gjennomført. Men kanskje på sikt?)

 Bibimbap :)

Bibimbap :)

LAGE MER MAT FRA BUNNEN

Ikke fordi jeg freaker ut av ferdigmat - heller det motsatte - men fordi jeg ville finne tilbake til min gamle entusiasme for å prøve nye ting og fordi jeg kobler ut på kjøkkenet. Dette ledet til mer spennende mat og et par nye kjøkkenmaskiner inkludert en slowcooker og liten grill som står på benken og lager fantastiske grønnsaker på fem minutter, hjemmelaget kimchi (SÅ godt), koreansk mat, som bibimbap (favoritten til Tias) og en av mine (langt kjedeligere) favoritter: potetmos med sesamolje og sesamfrø på toppen.

Jeg har alltid - med unntak av ti år da jeg ikke var meg selv - elsket å lage mat og jeg er så glad for at jeg har funnet tilbake til denne gleden :)

 Resultat av grillen min - den griller til og med naan-brød :)

Resultat av grillen min - den griller til og med naan-brød :)

Som sagt, dette var ikke direkte nyttårsforsetter med konkrete mål som for eksempel å trene X ganger per uke (bare mindre), eller lese X antall bøker i måneden (bare prioritere det i større grad), eller prøve ut X nye oppskrifter (bare prøve flere), eller ha en maxgrense på X antall minutter på sosiale medier per dag (bare sette litt grenser.)

Det har vel bare handlet om å redusere ting som kan være stressende og sette av tid til å gjøre det jeg liker å gjøre.

Dersom man skal prioritere noe i større grad enn man har gjort tidligere - lage mat fra bunnen, blogge, lese flere bøker - vil det gå på bekostning av noe annet.

Altså trenger man noen "MER AV" og noen "MINDRE AV" for å få det til å gå opp.

Kanskje du også vil prøve?

I fare for å skrive tidenes lengste bloggpost vil jeg legge til at jeg også vil gi 2016 et tema. Dette var ikke intensjonen min for 2015, men i retrospekt ser jeg at jeg indirekte har fokusert på to-tre ting:
Mer ro. Mer balanse. Mer glede. 

For jeg har jo kort oppsummert gjort mer av det som gir påfyll og mindre av det som føles distraherende eller påtvunget.

I tillegg har jeg vært opptatt av takknemlighet. Og jeg har vel også vært mer modig enn tidligere - tatt noen veldig vanskelige avgjørelser og turt å være ærlig med meg selv (og andre) i større grad.

Jeg vil fortsette å ta flere sjanser i 2016. I tillegg til boken om meg selv er jeg er i gang med en roman som har fått positiv respons og jeg samarbeider med en venn/kunstner/fotograf om en dritsøt barnebok.

Jeg vil også slette siste rest av: "Hvem-tror-du-at-du-er?"-tankene - for selvsagt tar det TID å bli flink til å skrive! Selvsagt må jeg øve og øve og øve uten å gi opp. Og selvsagt er det ikke alle som vil ha interesse av å lese det jeg produserer, men det er jo rom for min historie/mine synspunkter akkurat som det er rom for alle andres. Jeg har ikke mindre rett til å dele enn andre som deler. Punktum.

Så det er bare å være modig og fortsette, og det er bare å minne seg på at alle starter ett sted og at ting tar tid.

Andre stikkord jeg vil fokusere på er nysgjerrighet og... frihet. Akkurat nå er det ett ord som smaker så godt - jeg vil være fri fra gamle regler, fri fra rigiditet, fri fra forventninger og fri til å DRITE i hvordan jeg oppfattes av andre (altså, ikke oppføre meg som en selvsentrert dust, men ikke tillegge folk tanker de ikke engang (nødvendigvis) har om meg: "det får hun aldri til".)

I året som kommer skal jeg altså leve på en måte som føles enda mer riktig for meg.

Tema 2016 må derfor bli: MODIG. NYSGJERRIG. FRI.

(Og fortsette å fokusere på takknemlighet og ro, for det har virkelig endret mye.)


Til slutt:

Jeg håper du har hatt en fin jul! Min feiring har vært helt nydelig - stille og avslappende, nøyaktig hva jeg håpet på og jeg har mye å glede meg til i året som kommer. Veldig snart reiser vi til Tokyo og jeg - som er veldig nysgjerrig på den japanske kulturen til tross for at jeg aldri har besøkt landet - er utrolig spent. 

Pleier du å lage nyttårsforsetter? Følger du dem?

Når du tenker tilbake på 2015 - hvilket tema vil du gi året?

Hva er ditt tema for 2016?

Ønsker deg alt det beste av det beste for året som kommer.