Nysgjerrighet

Jeg hører mye på podcasts. Når jeg vasker, kjører bil, lager middag. I går hørte jeg på en av mine favoritter, The Good Life Project med Jonathan Fields.

Han siterte Chip Conley:

Det motsatte av depresjon er ikke lykke. Det motsatte av depresjon er nysgjerrighet.
— Chip Conley

Jeg synes det er en veldig god definisjon. Da jeg tidligere følte at livet var vanskelig, til tider også meningsløst, var jeg uinteressert i absolutt alt som foregikk rundt meg.

(Det eneste jeg oppsøkte av informasjon var næringsinnholdet i diverse matvarer, men det handlet mer om frykt for å få i meg noe "feil"/for mye enn det handlet om å være nysgjerrig.)

Videre siterte Jonathan:

"Once you become curious about anything, that triggers something in you that lights you up, it gives you a reason to invest energy, and a purpose, a sense of meaning."

Jeg forstår nøyaktig hva han mener. Og jeg vet ikke hva det startet med, men jeg er endelig nysgjerrig, veldig nysgjerrig.

På mennesker, historier, konsepter, bøker. Og på smaken av mat fremfor hva den inneholder. Jeg stiller spørsmål, maser og graver, spør stadig: "Men hvorfor det, egentlig?"

Verden blir større. Og jeg blir mindre skeptisk. Mindre redd.

Nå er jeg - for eksempel - ikke lenger "nysgjerrig" på hva "snacken" min inneholder:

Jeg er derimot veldig nysgjerrig på hvilke hemmeligheter som deles her:

Og jeg er nysgjerrig på hvor folk kommer fra og hva de drømmer om (ikke om natten, men hva de vil og ønsker seg og brenner for - det fascinerer meg!)

Jeg vet ikke hva det startet med, men når jeg tenker tilbake ser jeg for meg nysgjerrigheten som et lite lys langt borte da alt var vanskelig og det føltes umulig å engasjere seg i livet eller verden, et lys jeg gradvis fulgte etter, som ledet meg til mer lys og mer lys og mer lys. Og kanskje enda mer. For jeg fortsetter å stille spørsmål, jeg fortsetter å lese og jeg fortsetter å utforske både meg selv og andre mennesker.

Og sånn blir livet stadig lysere.


Til slutt:

Dersom du ikke allerede hører på The Good Life project anbefaler jeg å starte med intervjuet Jonathan gjorde med Brené Brown. Det er fantastisk. (Du kan se video her eller laste ned som podcast på iTunes.)

Er du interessert i å høre andres drømmer som de sånn halvveis husker litt av essensen av, men som bare var "sykt spennende" og som du kanskje var med i (men så var det kanskje ikke deg likevel? For det er liksom LITT blurry?)?

Og så er jeg innmari nysgjerrig på om DU er nysgjerrig?