Typisk amerikansk!

Jeg har reist en del i USA, og føler jeg at jeg har fått en liten smakebit av dette enorme kontinentet.

Da jeg var atten år besøkte jeg New York og LA.

Året før vi flyttet til Colorado tilbrakte vi fem uker i Providence, Rhode Island, og det var et koselig sted, bare en liten togtur utenfor Boston, MA.

Mine favorittsteder, med unntak av fantastiske Denver, er Boston, San Diego, Chicago, Santa Fe og - fordi menneskene var utrolig hyggelige og naturen var helt ubeskrivelig vakker - Salt Lake City.

 Chicago

Chicago

New York City har jeg besøkt flere ganger og elsker byen – men kun for et par dager. Utrolig mye å se på, spennende, men ikke et sted jeg kunne tenkt meg å bo over lengre tid. Skjønner godt at enkelte forelsker seg i byen, men litt for hektisk for meg.

Las Vegas var gøy i tre dager. Og så var det deilig å komme hjem til Denver.

Julen for et par år siden reiste Tias og jeg til Phoenix, Arizona for å se Louis CK live (veldig fan.) Og hva gjorde han i siste liten?

Han AVLYSTE showet sitt.

Så vi endte opp med å tilbringe veldig mye tid på et fantastisk spa i Scottsdale, før vi reiste videre til San Diego, tilbrakte julaften på et beach-hotell, og spiste tidenes beste mexicanske middag mens vi så på surfere med nisseluer.

Det var en fin ferie.

 GOD JUL!

GOD JUL!

Hvem er mest fotogen? Jeg eller solnedgangen?

Baltimore var ingen stor favoritt, Washington DC var delvis fantastisk (Georgetown), delvis ikke i det hele tatt.

Jeg likte Cincinnati på grunn av menneskene vi var sammen med der, og jeg synes det var gøy å se Louisville (Kentucky!) og Indianapolis i Indiana - fordi maten var utrolig god begge steder, og fordi vi var så overtrøtte at alt egentlig var veldig gøy.

Uansett, poenget mitt:

Ingen av disse stedene er like. Det er, naturlig nok, som å besøke ulike deler av et enormt kontinent, og derfor blir jeg irritert når folk generaliserer og sier at USA er så "kommers" eller at "amerikanere" er ignorante eller overfladiske, at ingen har reist utenfor sin egen stat, at de ikke har pass eller noe andre generaliserende kommentarer.

Det finnes selvfølgelig de som tror at Norge er hovedstaden i Sverige eller at det ikke finnes Coca Cola utenfor USA, men disse menneskene har ikke jeg møtt. Skal jeg være ærlig har jeg sjelden vært borti mer oppdaterte og bereiste mennesker enn de jeg omgås her i Denver.

Jeg kjenner mange som har sett mer av Norge enn det jeg har, flere har tatt et semster i København, noen også i Amsterdam og Dublin. De har jobbet med organisasjoner tilsvarende Leger uten grenser i Afrika og Sør-Amerika, flyttet på kryss og tvers av USA og blitt kjent med flere kulturer enn jeg kan skryte på meg.

Det jeg liker best med å bo her er mangfoldet.

Her er alle så ulike at ingen egentlig passer inn. Og dermed passer alle inn.

Og folk er gjestfrie! Vi har takket nei til å feire jul med venners familier, men ja til Thanksgiving. Det er alltid plass til venners venner, "alle" er nysgjerrige på hvem man er og hvor man kommer fra, man føler seg raskt inkludert.

Jeg liker at det ikke finnes Jantelov - at folk er stolte av alt de oppnår og generelt veldig glad på andres vegne. Det føles som om de fleste er opptatte av å heie på og hjelpe hverandre opp og frem. Jeg liker også at de er stolte av å være amerikanere - på samme måten som vi er stolte av å være nordmenn.

 Tilfeldig treehouse.

Tilfeldig treehouse.

De fleste av våre venner jobber mye, oppimot hundre timer i uken, ofte mer (de fleste er barneleger), og likevle engasjerer de fleste seg i veldedige formål. Det er selvfølgelig flott :)

Jeg har sjelden gått på flere konserter, aldri tidligere sett Poetry Slams eller kinolerret i parker på sommeren, og ingen steder - kanskje med unntak av Dublin - er det hyggeligere å gå ut. Folk er utrolig inkluderende.

Ellers er mange opptatte av kortreist og organisk mat (farm-to-table), det finnes utallige vegetar- og rene veganrestauranter, og Farmer's Markets popper opp overalt på denne tiden av året. Med andre ord ikke bare fast food. (Dette er delvis unikt for Colorado, som er kjent for å være en "sunn" stat.)

Da Denver Broncos vant Super Bowl i år tok folk helt AV.

Jeg elsker alt det USA har å by på, men mest liker jeg menneskene. Min erfaring er at de er interesserte, lite dømmende, nysgjerrige og ALLER viktigst: ikke redde for å være seg selv.

Det liker jeg!

Å snakke om "typisk amerikansk" er som å snakke om å være "typisk Europeisk", tenker jeg. Vi snakker tross alt om godt over 320 millioner mennesker fordelt på et enormt kontinent.

Dessuten er Denver kåret til den ALLER beste byen å bo i, i hele USA - og her bor altså jeg :)