Er du en sau? Ikke vær en sau!

En venninne leste blogginnlegget mitt om "en dag uten trening er en dag uten mening" (ooops... jeg mente: "Et liv med mindre trening er et liv med mer mening") og det noe nyere innlegget om interesser.

Hun ringte meg og sa hun ikke lenger vil være en sau.

La meg forklare litt.

I kommentarfeltet på treningsinnlegget snakket vi om at det er unaturlig at så mange investerer timevis i trening hver dag (bare et eksempel, kunne like gjerne vært snakk om strikking eller fermentering) når vi i utgangspunktet er ulike og derfor - rent teoretisk - bør ha ulike interesser.

(For å gjøre det klart: Det var ikke snakk om at det er unaturlig at alle mennesker beveger seg, bare at mange ser på kroppen som en form for prosjekt og har "trening" som hovedinteresse. (Hvorfor er jeg så redd for at ting skal misforstås?))

Uansett, venninnen min sier at hun har innsett at hun følger en flokk hun ikke lenger vil følge. Hun sier at hun har trodd at man like ting som juicing og interiør og mote og intervalltrening og bananproteinpannekaker.

Hun sa noe i denne duren:
”Herregud, jeg har sett videoer av hvordan man krøller håret. Krøller håret! Timer av livet jeg aldri vil få tilbake!”

Ikke misforstå.

Verken venninnen min eller jeg mener det er noe galt i å investere masse tid og energi i å krølle håret dersom man virkelig elsker å krølle håret. Men dersom man, som oss, ikke egentlig er veldig opptatt av verken sminke eller de siste trendene innen mote og hårfrisyrer er det faktisk bortkasta tid og energi å se videoer om step-by-step-smokey-eyes eller lese om hvordan man styler sesongens "it"-plagg.

På samme måte er det fullstendig bortkastet tid å lese min blogg dersom man blir sur av å se bilder av verdens søteste hunder eller hater bøker/prat om bøker eller mener det er HELT GENIALT at det finnes et kroppsideal vi sammen kan strekke oss mot for å oppnå EVIG LYKKE. (YES!)

Ikke sant?

Venninnen min og jeg - og kanskje også du? - er enige i dette:

Innimellom er det fint med en "sunnifisert" kake og tilbud på treningstightser og kaffekopper med rosemotiv og havregrøt med TUSENVIS av ulike "toppings" (banan, blåbær, nøtter, "bare fantasien setter grenser!")

Men det er fint mulig å bevege seg litt utenfor "boksen", det finnes også andre inspirasjonskilder.

Venninnen min sa hun de siste ukene har tittet på en blogg med fokus på grafisk design, flere om meditasjon, kunsttrykk, reiseliv og fotografi. (Hun har alltid visst at disse eksisterte, men har, av gammel vane heller lest hva fitnessbloggerne spiser til frokost og hva rosabloggerne ønsker seg til bursdagen sin.)

Dette kjenner jeg meg igjen i.

Før jeg kuttet ut alt jeg ikke egentlig får påfyll av - det inkluderer sladder, pulsklokker, DIETTER (please!), perfekt hverdag - forvillet jeg meg ofte inn i verdener som ikke egentlig ga meg noe.

Og jeg klikket meg ut igjen med en følelse av... ikke å strekke til.

Nå får jeg origamiinstruksjoner fra japanske tenåringer, lesetips fra norske bokbloggere, matinspirasjon fra hobbykokkentusiaster, skrivetips fra forfattere, råd om oppdragelse fra hundetrenere.

Dette handler ikke om at enkelte blogger eller interessefelt er BEDRE enn andre.

Bare at enkelte er bedre for MEG.

Og fordi jeg har funnet alternativer som faktisk er så spennende at jeg kan klikke meg ut masse inspirasjon, fremfor å tenke:

"Jeg burde fletter håret sånn" eller "crossfit, ja... jeg likte det ikke, men jeg bør vel prøve igjen"?

Dersom du elsker interiør eller mote like høyt som jeg elsker bøker håper jeg du drømmer deg vekk i alle de fine bildene som finnes der ute og at du bruker null penger i bokhandler og max på gardiner og sko.

 Jeg er ikke opptatt av interiørtrender, men ELSKER - og samler på - japanske trykk.

Jeg er ikke opptatt av interiørtrender, men ELSKER - og samler på - japanske trykk.

Men dersom du ikke gjør det? Dersom du klikker deg ut av rosa mammaidyll med en følelse av å ikke strekke til?

Dersom du får dårlig samvittighet når favorittbloggeren din har tilbakelagt dagens andre treningsøkt og flasher pulsklokka si med X antall forbrente kcal med en grønn juice i hånda mens du tenker at du ikke burde spist pannekaker (vanlige, ikke sånne med banan og havregryn) til middag?

IKKE les. Fokuser på alt som gir deg påfyll.

Dette er egentlig latterlig innlysende, men for de av oss som har kjent på følelsen av at man liksom "må" henge med er det en fin påminnelse:

Fremfor å la deg inspirere til å ligne et annet menneske med andre interesser og andre verdier - finn andre kilder og la deg inspirere til å bli enda mer, til å bli MAX, deg selv.


Til slutt:

Jeg har mange venner som brygger eget øl. En jeg kjenner trykker tapet. Flere sylter og fermenterer og lager egen kombucha. To skriver dikt. En holder på å lage en bok om hvordan man dekker på til fest. Mange hekler og strikker og fargelegger - og elsker det.

Hva liker du å gjøre? Og hva slags blogger leser du? Følger du noen av "gammel vane" uten at du egentlig interesserer deg for innholdet?

Er du enig i at livet er for kort til å være en sau?