Start dagen med et (veldig stille) BÆNG!

Hvordan starter du dagen?

Jeg pleide å skru av alarmen, og så, fremdeles halvveis i søvne, sjekket jeg mailen min og Facebook og Whatsapp (jeg ligger 8 timer bak Norge, derfor er mange jeg forholder meg til godt i gang med dagen når jeg står opp) samtidig som jeg gikk ned trappa for å hilse på hundene og skru på laptopen min for å lese om alt som hadde skjedd i verden mens jeg sov.

Med en følelse av at jeg allerede hang etter.

Under to minutter etter at jeg våknet var jeg for eksempel minnet på at jeg hadde glemt bursdagen til en venninne, jeg hadde lest om nattens kriser, jeg var godt i gang med å bekymre meg for alt jeg måtte rekke.

Og så, med en kopp kaffe, begynte jeg å svare på FB-meldinger og mailer og ta telefoner jeg egentlig kunne utsatt.

At det nå er helt andre frokostboller kan jeg delvis takke en venninne som er helt besatt av det hun kaller "morning rituals" for.

Ettersom jeg nyter godene av å starte dagen rolig ser jeg tilbake på de gamle rutinene mine som... lite heldige... 

IMG_3897.JPG

Tilbake til venninnen min:

Hennes ritualer inkluderer meditasjon i førti minutter, vann kokt med sitron og ingefær, noe hun kaller oil-pulling (jeg tror hun "gurgler" en form for olje i tyve minutter for å fjerne giftstoffer eller noe i den duren), fargelegging i en halvtime i stillhet (du har kanskje lest om fargeleggingstrenden?), frokost med en inspirerende bok fulgt av noen kompliserte dusjritualer jeg ikke kjenner detaljene av (men som inkluderer noen yogaposisjoner og pusteøvelser. Henne om det.)

Skulle jeg fulgt alle disse rutinene ville jeg spist frokost klokken tre på ettermiddagen. Men jeg har altså funnet mine ritualer...

... og jeg elsker dem så høyt at jeg gleder meg til å stå opp. Tidlig. Helst før 05:00 AM.

Fordi jeg har alle notifications på mobilen skrudd AV kan jeg legge den fra meg etter at alarmen går av uten å vite om det venter noe spennende/stressende i innboksen.

Det første jeg gjør er fremdeles å gå ned til hundene.

Men nå for kos (om vinteren foran peisen) i minimum fem minutter, ofte mer.

Jeg har prøvd å like vann kokt med ingefær og sitron, men for meg var det så absolutt ingen god start på dagen og jeg drikker heller kaffe. I store mengder. Mens jeg skriver det som kalles "morning pages" - en form for "freeflow writing".

(Dette er en praksis utviklet av Julia Cameron som du kan lese mer om her. Den utføres av millioner av mennesker og jeg kan ikke anbefale det sterkt nok.)

Det kan vel kalles dagbokføring, men poenget er at man ikke skal tenke, ikke dømme, bare fylle tre sider med hvaenn som dukker opp. Ofte skriver jeg meg bare tom for tull. Innimellom noterer jeg tanker rundt et problem/en bekymring (ved å fange dem på papiret svirrer de ikke rundt i hodet resten av dagen, er jeg heldig dukker det også opp en løsning.) Og en sjelden gang trylles det frem en god idé (eller en mindre god idé, men ideer er likevel ideer.)

Jeg skulle gjerne fargelagt litt, som venninnen min gjør, men jeg lager heller mer kaffe, en juice eller en smoothie, og blar gjennom bilder jeg har samlet av mennesker som inspirerer meg, av målene mine og drømmene mine osv. (Dette høres kanskje teit ut, men tro meg, det finnes ingenting bedre enn å starte dagen med å minne seg på alt som er det aller viktigste for meg + med en følelse av at alt er mulig.)

Så skriver jeg på et av prosjektene mine i en halvtime, kanskje en time.

Jeg mater hundene.

Og meg selv.

Før jeg dusjer. Uten et touch av yoga.

Når jeg bestemmer meg for å invitere resten av verden inn i min lille verden i form av nyheter og statusoppdateringer og beskjeder har jeg allerede - helt uten ytre påvirkning - rukket å samle meg.

Det er jeg, og ingen andre, som har satt stemningen for dagen. (Tenk at jeg pleide å starte i denne enden - og dermed gikk glipp av absolutt ALT dette andre?)

Det beste?

Klokken er som regel ikke mer enn halv syv om morgenen.


Til slutt:

Gjett hva jeg lurer på...?

Riktig!

Har du en fast morgenrutine? Og tenker du over i hvilken grad "verden" setter stemningen for din dag?