Kjærlig støvsughet

I anledning Valentine's Day vil jeg anbefale deg en liten test - bare for gøy.

Den er basert på en bok som heter "The 5 Love Languages" med en veldig flott undertittel: "The Secret to Love that Lasts", skrevet av Dr. Gary Chapman.

Jeg har ikke lest boken, men det gjør ingenting, det er testen jeg vil fortelle om.

Gjennom noen korte spørsmål/påstander blir det tydelig hvilket "kjærlighetsspråk" (det finnes fem) du foretrekker, og dersom en du er glad i (partner/venn/barn/familiemedlem) også tar testen kan dere kommunisere bedre og vise at dere er glad i hverandre på en måte som ”går hjem”.

 Et vått kyss?

Et vått kyss?

For meg er det for eksempel viktig å uttrykke at jeg setter pris på Tias/venner/familie med ord - men for alt jeg vet kan de sette større pris på at jeg gir dem en klem, tilbringer tid med dem, lager middag eller kjøper en diamant?

Dersom partneren din føler seg aller mest elsket når du støvsuger fordi han er utslitt etter en lang uke på jobb eller viser en genuin interesse i et prosjekt han jobber med på jobben, er det greit å vite, fremfor å – for eksempel – insistere på å leie ham rundt på et kjøpesenter for å spandere et nytt antrekk (fordi det er noe DU ville foretrukket.)

De fleste av oss setter vel pris på alle former for positiv oppmerksomhet (en liten jente som elsker at du fletter håret hennes om morgenen kan jo også like å få en ny leke eller høre at hun er flink på skolen/fin i ny kjole osv), men noen er viktigere for oss enn andre.

Her er de fem kjærlighetsspråkene:

"Quality time" – du føler deg elsket når noen gir deg sin fulle oppmerksomhet. Ingen TV i bakgrunnen, ingen fikling med telefonen. Når partneren din viser en genuin interesse i noe du er opptatt av, eller når en venninne er nysgjerrig på hvordan du egentlig har det føler du deg verdsatt. Når noen derimot sjekker Facebook mens du forteller noe viktig føler du deg oversett og blir lei deg.

"Acts of service" – du føler deg elsket når en partner/venninne ser at du er sliten og sier: “Legg deg, jeg tar barna”. Eller, når du har en deadline på et prosjekt og er litt på gråten, og noen setter seg ned og sier: “Dette fikser vi sammen!” Men når noen har lovet å støvsuge og ikke gjør det eller generelt ikke bidrar til fellesskapet blir du såret og frustrert.

"Words of affirmation" – du føler deg elsket når en du er glad i forteller deg hvorfor hun setter pris på deg og at verden er et bedre sted fordi du eksisterer. Eller noe oppmuntrende: ”Jeg tror på deg!” Men ”stygge” ord glemmes ikke så lett og du tar deg veldig nær av fornærmelser.  

 "Ducky, du er nydelig..."

"Ducky, du er nydelig..."

"Physical touch" – du føler deg elsket og trygg når noen gir deg en klem, klapper deg på skulderen, insisterer på å leie, masserer deg, stryker deg over håret. Fysisk avstand eller at noen trekker seg unna deg er veldig sårende.

”Receiving gifts” – du føler deg elsket når noen bruker tid på å finne noe spesielt, kjøper noe som ”roper” navnet ditt på impuls eller overrasker deg med noe du har ønsket deg lenge. Det handler ikke om materialisme, men følelsen av å bli satt pris på. At noen glemmer en bursdag eller kjøper noe uten baktanke er sårende.

 Ny leke. Den er helt ENORM og har "MOM" tatovert på overarmen.

Ny leke. Den er helt ENORM og har "MOM" tatovert på overarmen.

Så, hvilken kategori tilhører du? (Resultatet er - naturlig nok - en blanding):

Ta testen her.

Jeg scoret aller høyest på ”Words of affirmation” - og det hadde jeg nesten regnet med – for lite gjør meg mer glad og rørt enn at noen forteller hvorfor de setter pris på meg :)

Litt overraskende fikk jeg aller lavest på gifts. Jeg er ingen fan av typiske romantiske gester - som roser, men enkelte presanger/gjenstander betyr mye for meg og føles som uttrykk for nettopp kjærlighet. Jaja, akkurat hva det er kan jeg lage et eget innlegg om.

Poenget er vel at det skal gjøre oss alle godt å kjenne partners/venners/barns kjærlighetsspråk for – på best mulig måte – vise at vi setter pris på hverandre.

Og med DET ønsker jeg deg en veldig glad Valentine’s Day.

Min skal – tydelig – tilbringes med så mange lovord at jeg kommer til å bli høy på pæra.

Neida.

Tias er på vakt og hundene viser stort sett kjærlighet ved å dytte meg overende og slikke meg i ørene.

Den gjengis med at jeg stirrer Ducky dypt inn i øynene og sier: "Jeg setter pris på deg."

Og at jeg vasker gulvet når det egentlig er Dragos "tur":

IMG_3584.JPG

Kanskje jeg bør lære noe av denne testen og uttrykke meg litt annerledes?


Til slutt:

Tok du testen? Ble du overrasket over resultatet? Fortell, fortell!!

Feirer du Valentine's Day? I motsetning til resten av nabolaget - som har pyntet dørene sine med rosa og rød kranser og hengt store hjerter i alle vinduer - gjør vi ikke egentlig det.