Det er da ikke så vanskelig?

Dette innlegget er nå publisert i Aftenposten :)

Inspirert av Linnéa Myhres flotte innlegg i Aftenposten/på egen blogg vil jeg komme med en liten oppfordring til de bloggerne som enda ikke har signert Sunn Fornuft-plakaten.

1)

Du trenger ikke forstå hvorfor enkelte detaljer kan være triggende for lesere. Derimot kan du akseptere at det er sånn. Jeg har, akkurat som Linnéa, en innboks som renner over av bevis.

Og når eksperter har uttalt at fokus på detaljer tilknyttet kropp, mat og trening kan være skadelig - holder ikke det? Kan vi ikke bare stole på at de vet hva de snakker om?

2)

At du deler disse detaljene med gode intensjoner betyr ikke at budskapet ditt mottas som "god" inspirasjon. Dessverre, kan vi jo si, for hadde det vært tilfelle ville vi ikke hatt et problem.

3)

I mine øyne har vi alle to valg: Vi kan holde fast i at ansvaret utelukkende ligger hos leseren.

Eller vi kan bidra til at flere løfter blikket. Ved å følge veldig enkle og konkrete veiledninger kan vi se lenger enn kroppens og matens detaljer.

Igjen – det er ikke nødvendig å forstå nøyaktig hvorfor enkelte detaljer trigger, men det er viktig å akseptere at det dessverre er tilfellet.

 Ubeskrivelig glad for at jeg vokste opp uten dette presset.

Ubeskrivelig glad for at jeg vokste opp uten dette presset.

Personlig har jeg problemer med å forstå at de som selv tilsynelatende har opplevd å ha et anstrengt forhold til egen kropp - ref. bilderedigering eller kirurgiske inngrep - velger (for med så mye informasjon som vi har i dag er dette et aktivt valg) å bidra til ytterligere press.

Sunn Fornuft-plakaten er nemlig verken komplisert eller begrensende.

Du kan fint spre treningsglede uten å illustrere med pulsklokker.

Og du kan fint dele kostholdsinspirasjon uten å snakke om hvor mange gram karbohydrater du tillater deg hver dag. Eller påta deg rollen som ernæringsekspert og si at sukker er gift for kroppen.

Det handler jo ikke om å frata noen ytringsfriheten, men om å fjerne de totalt unødvendige detaljene som gjør det veldig enkelt å sammenligne seg. Det bør ikke være så vanskelig å ta litt ansvar.

Som Linnéa Myhre så fint sier det:

Flere av Norges største bloggere tjener millioner på blogg, og da hadde det vært så fint om de orket å i alle fall lytte til noen velmente råd, og kanskje gi noe noe tilbake. Annet enn kalorioversikter og oppskrift til hvordan operere seg i utlandet.

Vi har vel mer å tilby enn dét?